
Dün Boğaziçi Üniversitesinde Profesor Yasuda Yoshinori, Japonya ve Su Uygarlıkları adlı bir konuşma yaptı. Konuşmasına espirilerle başlayan Prof. Yasuda, gençlik yıllarında ders kitaplarından tanıdığı “bereketli hilal” (fertile crecent) bölgesinin uygarlığın merkezi olduğunu, bu nedenle ilerleyen zamanlarda araştırma yapmak için buraya gittiğini anlattı. Ancak gördüğü manzaranın su olmayan, çorak bir toprak olduğunu söyledi. Burada yaptıkları araştırmalarda bu bölgenin tarih öncesi çağlarda ormanlık olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Ormanların yok olma sebebini uygarlığın gelişmesi ile koyun ve keçilerin insan yaşamına dahil olması ve onları doğrudan filizleri yiyerek ormanların gelişimini engellemiş olmasına bağladı. Japon tarihinde Kofun Döneminde keçiler, koyunlar ve ineklerin olduğunu ancak Asuka Döneminde İmparator Tenmu’nun halka et yemeyi yasakladığını ve ormanların bu sayede kurtulduğunu anlattı. Kişisel olarak bu bilgi ilginç gelse de ormanların devamı ve yok oluşu ile ilgili başka faktörlerin de olması gerektiğini düşündüm. Aynı şekilde dünyanın çeşitli yerlerinden örnekler verdi. Örneiğin Tibet platosundan 3800 m. yükseklikte orman olmasının imkansız olduğunu düşündükleri yerde 1200 yıl öncesine kadar ormanlık olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İnsanın doğaya karşı tavrının inanışla derin bir ilintisi olduğunu söyleyen Prof. Yasuda, konuşmasını bu düşüncesi ile ilgili bir soruyla bitirdi. (Sekoya fotoğrafı agaclar.net sitesinden alınmıştır.
Etkinliğin sponsorunun da özetlediği gibi bu konuşmanın amacı doğayı koruma konusunda bilinç oluşturmaktı. Bu etkiliğin ilk olarak Türkiye’de yapıldığını ve bundan sonra diğer ülkelerde süreceğini belirtti.


“Profesor Yasuda Yoshinori’nin Japonya ve Su Uygarlıkları adlı bir konuşması 27 Şubat 2013’de Boğaziçi Üniversitesinde yapıldı. “Konuşma Sasakawa Nippon Foundation sponsorlugunda, Japonya Arastirmalari Dernegi, Bogazici Universitesi Asya Calismalari Merkezi, ve Bogazici Universitesi Tarih Bolumu Dogu Asya Calismalari Koordinatorlugu organizasyonuyla gerçekleştirildi.Profesor Yasuda Japonya’daki 2011 Deprem ve Tsunami’nin en cok zarar verdigi Sendai bolgesindeki Tohoku Univesitesinde ogretim uyeligini surdurmektedir. Uzun yillar Kyoto’daki International Research Center for Japanese Studies (Nichibunken) de arastirmaci olarak gorev yapmis olan Profesor Yasuda yeni gelisen bu konunun en onemli arastirmacilarindandir.” (Tırnak içindeki bölüm Altay Atlı’nın mailinden alınmıştır.)