25. OCAK. 2013
Evden çıktım bulutlu.. Ama tertemiz insanı sokak sokak gezdirecek bir hava… Epeydir aklımda olan Topkapı Sarayındaki Çin Hazineleri Sergisine gittim. Ben işlerimi halledip oraya ulaştığımda sabahki gri renk, güneşli masmavi gökyüzünde uçuşup duran beyaz bulutlara dönüştü! İnsanın içinde neşe kapıları açıyor. Çok çok çok olmuş Topkapı Sarayının iç avlusuna geçmeyeli. Beni özlemiş:)) Selamlaştık. Hani ille de terracota askerleri göreceğim diye çok hayal ederseniz tam bir hayal kırıklığı olacak küçücük bir sergi. 4 terracota asker bir de at var. Diğer eserlerse çoğunlukla gerçekten ufak internette aradığımda da karşıma hemen resimleri çıkmayan eserlerden oluşuyor. Ama yine de eski zamanların enerjisinin bugüne ulaştığına inanıyorsanız, insanın içi heyecanla doluyor. Fotoğraf çekmek yasak. Ben bol bol not aldım. Aldığım notlardan bulabildiğim fotoğrafları da albüme eklemeye çalıştım.
Girişte bir zaman çizelgesine ipek ve atın ipek yolundaki gelişiminin de bulunduğu notlar koymuşlar. İpek üretimi Çinde MÖ 3000’lerde başlamış. İpeğin Romaya gelişi ise 1. yy.da olmuş. Avrupada ipek böcekciliğinin başlaması 550’lerden sonra. İpek Yolu kavramını ilk kullanılması 1877’de olmuş. Alman Ferninand von Richton? tarafından(seidenstrasse) olarak. Sergideki eserlerin pek çoğu Yasak Kent Müzesi ve Shanghai Müzesinden. Bunun dışında eyalet müzeleri, mezarlık müzeleri gibi müze isimleri de gördüm.
İmparatoriçenin baharda ipek böceği üretimini başlatması: http://www.dpm.org.cn/shtml/2/@/8797.html#165
Sergide bir duvar baştan başa İpek Yolu haritasıydı. Yine bu zaman çizelgesinde kültür tarihinde beni en etkileyen gelişmelerden biri İskenderin seferleriyle Doğu ve Batı kültürlerinin birbirine geçişmesini MÖ 400’ler olarak koymuşlar.
Çin’in Tunç Çağı MÖ. 1600-771 arasıymış. Yani Anadoluya göre 1400-1200 yıl kadar sonra başlamış. Küçük ve az sayıda eserler vardı.
Tam karşısındaki vitrinlerde Budizmin Çin’e girişi ve bununla ilgili yine küçük boyda eserler var. Resmini bulamadığım Shangai Müzesinden Guan Yin Budası Heykeli, benim çok hoşuma giden pişmiş topraktan sığır, horoz ve tavuk heykelleri.
Arka tarafında da poselenler vardı ama fotoğraf bulamadım: Song Döneminde porselen üretimi imparatorluk desteğiyle gelişmiş beş büyük porselen fırını açılmıştır. Guan, Ge, Ru, Ding, Jin. Çin porselenlerinin Batıya ulaşması 900’ler olarak yazılmış. Ben bu tarihi bilmiyormuşum. Görünce epey şaşırdım.
Piri Reis’in Çin ve Çin denizi üzerine şiir formundaki yazısı ilginçti. Hepsini kaydetmemiştim nasıl olursa bulurum diye. Meğer internette yokmuş: 1513 Kitab-ı Bahriye
Bahr-i Çinden başlayalım evvela Kimisi kağıttan kimisi mermerden olarak eski tarihleri yazılı söz çoktur.
Resmi linkten açıp büyük halini incelemenizi öneririm. Muhteşem!Quinming Festivali zamanı nehir boyu 12. yy orjinalinde 18.yy kopyası Panaroma of along the river during the Quingming Festival Quingmig ataları anma günüymüş.
http://facweb.cs.depaul.edu/sgrais/images/Panorama/QingmingshangHetu_Full.jpg